- Úvod
- Vybíráme udírnu
Začneme úvahou o tom jestli nám bude více vyhovovat udírna vystavěná, tzn s pevnými základy a topeništěm, nebo postačí udírna mobilní. Záleží na frekvenci uzení a množství potravin, které chceme jednorázově tepelně upravit uzením.
Udírna vystavěná má své neměnné místo, její velikost závisí na prostorových možnostech. Může být také spojována s grilem. Mnozí zákazníci, kteří vestavěnou udírnu vlastní několik let, či ji zdědili od předků přechází k mobilním udírnám z důvodu vytápění menší prostorové kapacity při uzení menšího množsví masa. Zabijačky a následné zpracovávání masa jsou většinou minulostí...
Udírna mobilní - je přenosná, může být vyrobena z několika materiálů, například ocelového plechu, kombinace kov-dřevo či z nerezového plechu. Ve všech typech lze udit většinu potravin k tomu určených, např. většinu druhů mas a drůbeže, ryby, sýry, dokonce i vejce a zeleninu. Důležitá je schopnost regulovat teplotu a udržet ji v požadovaném rozpětí. K tomu slouží teploměr pro samotnou udírnu i kontrolní teploměr do udicího prostoru.
Udírna elektrická digitálnípatří také mezi mobilní zařízení a její předností je pohodlné ovládání, tzv čisté uzení studeným i horkým kouřem s možností volby z 11 druhů dřevěných briket k vývinu kouře. Vyvíječ kouře je vybaven digitálním displejem s jednoduchým ovládáním a nastavením času a teploty.
Uzak typu barel (termín používaný na severu Moravy) aneb "vyrob si sám" má zajisté také své kouzlo. Zvláště při pobytu v přírodě, pro rybáře nebo pro začátečníky. Má-li tento druh udírny nastartovat chuť posunout se dále a stát se mistrem uzenářem, vřele doporučujeme.
K vývinu udícího kouře je potřeba tvrdého dřeva a to v několika variantách. Třísky, polena, štěpky, piliny, brikety. Při výběru udírny je také dobré zvážit dostupnost vhodného dřeva na uzení. Dřevo by mělo splňovat tyto základní požadavky: být bez příměsí, chemických látek a nátěrů, bez napadení plísní a hub, dostatečně suché.