- Úvod
- Nakládací směsi a koření
- TÉLISZALAMI - sypká směs k výrobě trvanlivého salámu uherského typu
TÉLISZALAMI - sypká směs k výrobě trvanlivého salámu uherského typu

- Kompletní specifikace
- TÉLISZALAMI - sypká směs k výrobě trvanlivého salámu uherského typuSkladem140 Kč122 Kč bez DPH
Téliszalámi
Sypká kořenící směs na domácí výrobu maďarského trvanlivého salámu (salám typu Uherák)
Složení: sůl, hroznový cukr, granulát česneku, mletý černý pepř, mletá červená paprika sladká, mletý kmín, mletý hřebíček, antioxidant (E301), konzervační látka (E250).
Použití: 7 kg vepřového masa (doporučujeme část i hovězího) a 3 kg slaniny, vše nakrájíme na malé kostečky. Po nakrájení důkladně promícháme s kořenící směsí a necháme uležet alespoň 24 hodin při 0°C.
Druhý den pomeleme cca. 2 mm mlýnku, pak plníme do střev 40-50 mm tlustých. Při plnění zabráníme, aby se nedostal vzduch do střev. Plníme na tvrdo. Podle vlastního vkusu zvolíme velikost. Necháme 24 hodin odležet a poté udíme na kouři a sušíme. Obsah sáčku vystačí na výrobu 10 kg salámu!
Uherský salám (maďarsky Téliszalámi – zimní salám) je uzenina pocházející z Maďarska. Má stoletou tradici výroby. Je vyroben z libového vepřového masa maďarských bagounů plemen mangalica (plemeno prasat pocházející z Velké uherské nížiny) s přidáním uzené slaniny. Dnes již je nabíjen výhradně do umělých střev. Tradovalo se, že při jeho výrobě se používá i oslí maso, ve skutečnosti je to však jen legenda. Základním kořením je paprika, dále pak bílý pepř a další. Uherský salám je vyráběn za přístupu studeného vzduchu a velmi pomalu uzen. Během suchého zrání vytvoří speciální ušlechtilé ochranné plísně jeho charakteristický bílý povrch.
Hmotnost: 350g
Země původu: Maďarsko