- Úvod
- Štěpka na uzení
Štěpka na uzení
Uzenářská štěpka vyrobená z tvrdého dřeva listnatých stromů se hojně využívá při uzení masa, klobás, sýrů, ryb i drůbeže.
Při uzení dřevem se přidává zpravidla na konci uzení (štěpka ze dřeva ovocných stromů), pomáhá regulovat kvalitu kouře přidáním k doutnajícímu dřevu a v neposlední řaděumí tlumit prudký žár v topeništi. V poslední době s hojně využívá tzv. dymbox, kde se používá štěpka hrubšího zrna dle typu zařízení. Obecně určení hrubosti zrna štěpky je nutno vyzkoušet, je to otázka zkušenosti.
Při domácím uzení v našem prostředí a podmínkách se k výrobě štěpky nejvíce využívá dřevo buku, olše a ovocných dřevin. Ostatní štěpky uváděny na trh jsou většinou dovezené za zahraničí.
- Novinka