Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies.

KONTAKT

Fečanin s.r.o.
Na Valtické 705/72,
691 41 Břeclav 4
tel: +420608462546
obchod@fecanin.cz
obchod@fecanin.cz

Úvod » SUŠÍME MASO

SUŠÍME MASO

SUŠENÍ MASA - NAŠE DOPORUČENÍ

Na podrobném návodu pracujeme spolu s odborníkem - profesionálem na technologii zpracování masa a dlouholetou praxí. Sledujte nás

Pracujte vždy v gumových nebo latexových rukavicích, zamezíte kontaminaci masa bakteriemi z Vašich rukou. Povrch stolu, na kterém pracujete vždy dobře očistěte, případně postříkejte jablečným octem a otřete do sucha.

Po každé fázi dobře zkontrolujte celou kýtu, hlavně na přítomnost plísní a případného zápachu zkaženého masa, který svědčí o bakteriálním rozvoji. Takový napadený kus ihned bez milosti vyhoďte a již dále s ním nepracujte.

Je dobré kýtu před první fází solení vylisovat do plochého tvaru, tím také vytlačíme z kýty zbytky krve. Ideální je jednoduchý lis vyrobený ze dvou hrubších desek (např. kuchyňská deska) o rozměru o něco větším než je kýta na plocho. V rozích spodní desky protáhneme otvory závitové tyče, položíme kýtu na desku, nasadíme druhou desku shora (v rozích vyvrtané otvory pro tyče) a postupným dotahováním šroubů lisujeme kýtu. Necháme takto několik dnů, každý den šrouby o něco dotahujeme. Tím se nám kýta vytvaruje do požadovaného plochého tvaru a lze ji pak dobře umístit pro konzumaci do stojanu. Takto můžeme vyrobit lis i pro několik kýt najednou – použijeme delší závitové tyče a více desek – vrstvíme na sebe. Nevrstvit více jak 3 kýty nad sebou. Samozřejmě je možné použít jakýkoli lis, který lze umístit ve větší lednici nebo chladírně.

Při přípravě kýty na fázi sušení je možno místo sádla použít sladkou, mletou papriku, kterou zasypeme celou odkrytou část kýty bez kůže.

Pro doplnění aroma je možné také kýtu po jednom měsíci sušení „odstrojit“ a nechat zaudit ve studeném kouři po dobu 5-6 hodin. Poté znovu zabalit a nechat zrát.

Čím déle necháme kýtu zrát, tím intenzivnější chuť a vybarvení bude mít finální výrobek.

Řadit podle 
Výrobce