- Úvod
- Nakládací směsi a koření
- Maďarská sypká směs na výrobu láku 300g
Maďarská sypká směs na výrobu láku 300g

- Kompletní specifikace
- Maďarská sypká směs na výrobu láku 300gSkladem163 Kč142 Kč bez DPH
Obsah balení: 300 g
Použití: na nakládání vepřového masa nebo krůtí kýty a následné uzení.
Složení: sůl, koriandr, majoránka, mletý bílý pepř, muškátový oříšek, kmín, bobkový list, stabilizátor dusitan sodný.
Průměrná výživová hodnota ve 100 g výrobků: energetická hodnota: 178kJ/43kcal, tuky: 1,70g; z toho nasycené mastné kyseliny 0,39 g, sacharidy: 4,0 g z toho cukry: 0,4 g, bílkoviny: 1,0 g, sůl: 92 g
Obsah sáčku vystačí na naložení do láku 10 kg masa!
Návod k použití: 1 kg soli dobře smícháme se 150 g (polovina) nakládací směsi a vetřeme do masa. Za 3 dny vysypeme druhou polovinu sáčku do 2 litrů studené vody a rozmícháme. Tímto lákem zalijeme maso pokud maso není celkem ponořené. Každý den doléváme vodu tak, aby maso bylo zcela ponořeno v láku. Každý den maso otáčíme po dobu 14 až 20 dnů, podle velikosti masa. Maso uchováváme při teplotě kolem 5 °C. Maso opláchněte, osušte a vložte do rozehřáté udírny.
Země původu: Maďarsko
Naše rada při uzení horkým kouřem:
Při testování láku jsme nabyli dojmu, že přidat 1 kg soli na 10 kg masa je příliš. Obecně se uvádí koncentrace slaného láku pro nakládání masa 2-2,5 % (200-250 g na 10 kg masa), podle výrobce vychází koncentrace 10%! V Maďarsku se obecně solí více a maso se udí spíše studeným kouřem. Ve směsi je obsažen dusitan sodný, který maso částečně konzervuje. Doporučujeme přidat sůl podle vlastní chuti a nedržet se striktně maďarského návodu. My už jsme sůl nepřidávali vůbec. Maso jsme překládali 1x za 3 dny, v láku nechali 14 dní.