- Úvod
- Nakládací směsi a koření
- Maďarská směs k výrobě láku 150 g
Maďarská směs k výrobě láku 150 g

- Kompletní specifikace
- Maďarská směs k výrobě láku 150 gSkladem105 Kč91 Kč bez DPH
Magyaros Sonkapác fűszerkeverék
Použití: na nakládané vepřové nebo krůtí kýty a následné uzení
Návod na použití – výroba láku: obsah sáčku vsypeme do 12 litrů studené vody a přidáme 1,6 kg kuchyňské soli bez jódu. Necháme přejít varem v hrnci přikrytém pokličkou a necháme vychladnout. Do jiné nádoby připravíme maso, které zalijeme studeným lákem (maso může být s kostí i bez kosti). Každý den maso otáčíme. Důležité je, aby maso bylo celé ponořené v láku po dobu 14 až 20 dnů při teplotě kolem 5°C. Po té maso vyjmeme a před samotným uzením osušíme. Nutné dodržet návod! Lák postačí na cca 12 kg masa. Skladujte v suchu a na tmavém místě. Uzavřený obal chrání aroma.
Obsahuje: česnek, černý pepř, cibule, nové koření, koriandr, ledek, jalovcové bobule, bobkový list.
Země původu: Maďarsko
Obsah: 150g
Poznatek firmy Fečanin s.r.o. pro uzení horkým kouřem a použití maďarské směsi na výrobu láku bez soli Magyaros Sonkapác fűszerkeverék
Při nakládání masa a následné uzení horkým kouřem je 1,6 kg soli (jak uvádí výrobce) na 12 litrů vody příliš. Obecně se uvádí koncentrace slaného láku pro nakládání masa pro uzení teplým či horkým kouřem 2-2,5% (200-250 g na 10 kg masa), podle výrobce vychází koncentrace 13%! V Maďarsku se udí maso spíše studeným kouřem po dobu několika dní a následně suší. Proto výrobce doporučuje tak silný slaný lák.Ve směsi je obsažen dusitan sodný, který maso částečně konzervuje. Pro uzení teplým a horkým kouřem a pro krátké skladování uzeného masa postačí lák 2-2,5%. Výrobce doporučuje použít kuchyňskou sůl bez jódu.