Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies.
Solící dusitanová směs, rychlosůl PRAGANDA - 0,3% dusitanu sodného, bez jódu, s cukry, z kamenné soli (foto ilustrační)
Dusitanová směs pro nakládání masa k uzení a výrobu domácích klobás je směs jedlé kamenné soli s přírodními sladidly a dusitanem sodným. Není obohacena jódem. Nesmí se používat k solení masa a ostatních potravin, určených k přímé spotřebě.
S ohledem na přítomnost dusitanu sodného ve směsi nesmí být používána k přímému solení potravin a hotových pokrmů. Výrobky s dusitanovou solí nejsou vhodné pro těhotné ženy a malé děti.
Uzené maso : kusy masa se nasolí solící směsí 20-30 g na 1kg masa. Nasolené maso se nechá asi 2 dny v chladu zaležet. Poté se zalije lákem - na 1l vody se použije 100g solící směsi a nechá se zaležet až 10 dnů v chladu, přičemž se doporučuje po 2-3 dnech maso překládat. Zaležené maso se pak udí obvyklým způsobem
Domácí klobásy : do 1 kg nakrájeného masa se přidá asi 25 g směsi, promíchá a nechá v chladu proležet 1-2 dny. Po proležení se přidají ostatní přísady (koření, česnek apod.). Vše se znova promíchá a naplní do střev. Poté se klobásy zaudí.
Více si o použití rychlosoli přečtěte v článku Prof. Ing. Ivo Ingr, Dr.Sc. v menu UZENÍ - JAK NA TO Použití rychlosoli - ano či ne?