S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

 


UDÍME RYBY

ABY RYBY NEBYLY NUDA ...

Lehce stravitelné rybí maso se těší stále větší oblibě.Uzení ryb je jednou z možností úpravy pro konzumaci.

Příprava ryb k uzení je důležitou součástí celého procesu uzení. V následujících řádcích Vám přineseme pár rad jak na to. Nejsou to jen naše zkušenosti, ale především životní moudra a dlouhá praxe pana Miloše Štěpničky, autora několika rybích kuchařek, se kterým dlouhodobě spolupracujeme.

Před samotným uzením je nutné ryby dobře připravit. Důležité je ryby dobře očistit a omýt. Po té se ryby nasolí buď na sucho, nebo se ponoří do slaného láku. Výběr možnosti záleží na několika okolnostech:vhodném prostoru pro uložení ryb v láku, zabezpečení vhodné teploty a dostatek času na uležení ryb. Jedná se spíše o hodiny, ne dny, jako u vepřového masa. S touto přípravou podrobně seznamuje p. Štěpnička účastníky našich  workshopů Udíme ryby. Ryby se po té důkladně opláchnou. Zbaví se tak zbytků soli a slizu, které na mase ulpěly. V tomto okamžiku jsou ryby připraveny. Abycho chuť uzených ryb zatraktivnili, oslovili jsme rakouskéhovýrobce směsí koření a přinášíme Několik směsí koření, bylin a květů BIO k uzení ryb.

Hledali jsme směsi bez přidaných aditiv, éček a rychlosolí a s panem Štěpničkou je !prozkoumali". Nyní je přinášíme i Vám jako Směs koření BIO s petrželkou, citronovou trávou a koprem. U každé sypké směsi naleznete složení a doporučený způsob použití.

Podle velikosti ryb se kusy věší buď na háčky nebo ze z ryb připraví filety a ty se pak udí rozložené na roštech. Kůže ryb nepropustí udící kouř. Podle zkušeností je dobré udit ryby vcelku do 400 g. Takto jsou konstruovány i naše háčky na ryby. Větší ryby je z důvodu důkladného prouzení dobré filetovat.

Ryby je nutno uložit v udírně tak, aby se k masu dostalo co nejvíce kouře. Pro bezpečné uzení použijte vpichový teploměr do masa

Řadit podle 
Výrobce  





novinka






novinka


novinka